marți, 14 aprilie 2009

de ce chimie?

Cred ca stiti cu totii ca sunt student la Facultatea de Chimie din cadrul Univ.Al.I.Cuza.Foarte multi m-au intrebat de ce chimie?ce voi face cand voi termina facultatea?chimia e de viitor?Eu unul cred ca e de viitor dar asta presupune foarte multa munca ,invatat si seriozitate.Sper ca prin asociatia noastra sa reusim sa facem ca aceste lucruri sa fie mai usor realizabile.Iata de ce cred eu ca chimia e de viitor (sursa:articol din bzi)

Drojdia de bere, o noua arma antitero?

Oamenii de stiinta americani au modificat genetic drojdia de bere pentru ca aceasta sa ia culoarea verde fluorescent atunci cand aerul este incarcat cu particule de explozibil.`Saccharomyces cerevisiae`, o drojdie folosita in acelasi timp in panificatie si industria berii, a fost transformata de acesti biologi prin adaugarea unei gene de sobolan care reactioneaza in prezenta moleculelor de DNT. DNT-ul (dinitrotoluen) este o substanta obtinuta prin nitrarea nitrotoluenului, care serveste ca intermediar la fabricarea trinitrotoluenului. Cainii politisti care cauta explozibile sunt antrenati sa detecteze DNT-ul.Pentru a sti daca drojdia a sesizat prezenta explozibilului fara a se mai proceda la manipulari complicate, oamenii de stiinta au introdus in patrimoniul sau genetic o a doua gena care o face sa ia culoarea verde in prezenta DNT-ului. Drojdia `Saccharomyces cerevisiae` este foarte utilizata in experimente de biologi, care i-au decriptat genomul in 1996.Autorul studiului, Danny Dhanasekaran, de la Scoala de medicina a Universitatii Temple din Philadelphia, subliniaza ca procedeul este inca experimental. El estimeaza insa ca acest biosenzor ar putea fi utilizat in detectarea armelor chimice.

6 comentarii:

  1. chimia este f importanta si de viitor, cum ai spus si tu, invatand si studiind foarte mult. chimia de viitor se bazeaza pe cercetare,lucru in laborator, care se platesc foarte bine in strainatate. trebuie sa iti placa aceste domenii.
    De aceea, cine doreste sa dea la chimie, sa se gandeasca mai intai daca vrea aceste lucruri. daca nu, il sfatuiesc sa nu se bage, pentru ca in romania si ca profesor de chimie, NU AJUNGI nicaieri.

    RăspundețiȘtergere
  2. PROBABIL DOMNISOARA DE DINAINTE NU E DESTUL DOCUMENTATA, UN CHIMIST ESTE FOARTE CAUTAT, PROBLEMA E CA TREBUIE SA FII FOARTE BUN, SI NU ORICE PROFESOR BANAL PE CARE-L VEZI LA LICEE DIVERSE, CU SIGURANTA AJUNGI DESTUL DE BINE. SUS CHIMIA!!!!
    CU RESPECT: UN INFOCAT

    RăspundețiȘtergere
  3. Chimist f buni sunt putini. Dra are dreptate. O cunosc si stiu ca stie. Doar a fost olimpioata la chimie. MsD

    RăspundețiȘtergere
  4. pai si eu am spus ca trebuie sa inveti si sa-ti placa.sunt cautati chimistii buni. si eu am dat la facultatea de chimie, pe langa farmacie.daca nu intram la farmacie la buget, ramaneam la chimie. chiar in dupa-amiaza asta mi s-a spus la facultate ca este o suprasaturare de farmacisti de circuit deschis(farmaciile normale de la orice colt de bloc). majoritatea care dau la farmacie, raman simpli farmacisti. DAR se cauta f mult oameni buni in cercetare, in laborator, platiti foarte bine .. :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Sunt chimist si pot spune ca nu e usor deloc dar MERITA atata timp cat asta iti place sa faci...si e si bine platit domeniul, pentru curiosi:P

    RăspundețiȘtergere
  6. Sunt un profesor de chimie, si cu siguranta as vrea sa va contrazic usurinta cu care tratati aceasta meserie.......care pentru unii dintre noi e o profesie foarte indragita , daca am alege toti domeniul cercetarii si am desconsidera profesorul cca fiind "banal" de la cine ati mai fi invatat chimie? Eu cred ca cei ca voi si sunt multi, contribuie la imaginea deteriorata a majoritatii asupra profesorilor...insa daca toti ar fugi de educatie si nimeni nu ar mai fi pasionat de aceasta meserie... unde s-ar ajunge?cum ar mai invata elevii chimie?...trist modul vostru de gandire...v-ati gandit ca poate unii dintre profesori chiar fac cu pasiune ceea ce fac?.si chimisti in cercetare ati ajuns singuri?!..eu zic sa mai reflectati......

    RăspundețiȘtergere