vineri, 26 iunie 2009

Miracolul naturii:mierea de albine

ramele de ciub din stup pe care matca va depune "oua"
rama cu miere aproape maturizata si aproape buna de extras
harnicute;))
rama de cuib
rama cu miere
in centru,cea mai maricica cu un abdomen mai lunguiet este matca

In urma cu 5 ani, tatal meu a prins indeletnicirea apiculturii, cresterea si intretinerea albinelor. Totul a inceput cu o vizita facuta la stupina unui verisor de al mamei, foarte priceput in ale stuparitului;dupa nici 3 luni tata a inceput cursurile apicole urmatorul pas, spre indeplinirea visului a fost cumpararea a 2 stupi.Incetul cu incetul lucrurile merg bine, iar eu o pot considera o afacere de viitor tinand cont de calitatile ei vindecatoare;acum imi impartaseste si mie tainele apiculturii, devenind una dintre principalele preocupari, atunci cand merg la bunici. Mai jos va voi prezenta cateva calitati ale mierii de albine,motivul pentru care sa o consumati si principalele categorii de miere din Romania.Pentru cei interesati de achizitionare mierii de albine, va stau la dispozitie.

De ce mierea de albine?
1. Este cel mai bun hidratant natural.
2. Este un umectant, insemnand ca atrage si retine umiditatea.
3. Are actiune antiiritanta, fiind un remediu excelent pentru pielea uscata.
4. Majoritatea produselor cosmetice de astazi au in compozitia lor miere de albine.
O lingurita de miere contine peste 400 de substante organice, care nu ar putea fi reproduse cu aparatura sofisticata a secolului XXI. Pe langa apa biologica si zaharuri (fructoza, glucoza, maltoza, zaharoza), mierea mai contine o serie de vitamine, de minerale, de ceruri, de enzime care-i dau o valoare terapeutica uriasa. Pe drept cuvant, putem spune ca mierea este alimentul vietii. Dintre vitamine, cele mai importante sunt cele din complexul B si, in cantitati ceva mai mici, vitaminele C, A, D si K. La randul lor, mineralele, prezente in miere intr-o forma usor asimilabila de catre organismul uman, sunt foarte numeroase, variind in functie de tipul de miere: potasiu, calciu, magneziu, fosfor, la care se adauga cantitati extrem de mici de seleniu, crom si iod. Extrem de important este laptisorul de matca, bogat in hormoni naturali, care favorizeaza regenerarea celulara si normalizarea activitatii unor glande endocrine (gonadele si suprarenalele, in special). Si numaratoarea continua: acizi organici (ajuta in procesul de digestie si asimilare), enzime (stimuleaza procesele de sinteza a vitaminelor in organism, ajuta la metabolismul grasimilor si al proteinelor ori favorizeaza neutralizarea unor toxine). Dar sa vedem la ce foloseste aceasta farmacie din borcanul cu miere:
In arsuri ale pielii si furuncule - se amesteca trei parti miere + o parte faina de grau. Se panseaza si se schimba pansamentul la 10 ore, spalandu-se cu ceai de musetel + patlagina (infuzie 2+2 linguri de plante la un litru de apa);si va spun din proprie experienta ca asta chiar merge.
Bolile de inima-mierea ofera un ajutor pretios muschiului cardiac slabit, diminuand oboseala si durerile din regiunea inimii. Este foarte eficienta in edeme de natura cardiaca, in nevroza cardiaca, diminuand extrasistolele. Se recomanda o lingura de miere diluata in ceai de paducel sau talpa-gastii, cu doua ore inainte de masa. Ceaiul se prepara astfel: o lingurita de planta la o cana de apa. Mierea se dilueaza in ceai caldut (miere poliflora).
Sfat pentru cumparator
-mierile false nu zaharisesc, în timp ce toate mierile veritabile cristalizează (în afară de mierea de mană!). În unele cazuri, cumpărătorul este îmbiat cu miere de fenicul ori de zmeur cînd cere miere de salcîm (culorile lor sînt apropiate), iar mierea de floarea-soarelui poate "trece" drept miere polifloră (cea mai valoroasă din punct de vedere terapeutic)".Prin fierbere, mierea îşi pierde proprietăţile terapeutic
De multe ori, grăbiţi să ajungă la altă sursă meliferă, apicultorii nu mai aşteaptă ca albinele să matureze şi să căpăcească mierea. Extrag o miere mult prea lichidă şi care, pentru a nu fermenta, este "uscată" în butoaie de tablă, la soare. Eliminîndu-se surplusul de apă, mierea poate ajunge la consistenţa celei maturate natural. O astfel de miere nu va mai conţine cantitatea normală de principii active, iar zahărul nu mai este invertit în monozaharide direct asimilabile decît parţial.
Principalele categorii de miere, produsa in Romania, dar aproape nicaieri in lume sunt:
mierea de tei - are aroma cea mai placuta si cea mai puternica dintre toate tipurile de miere. Este recunoscuta drept calmant psihic, somnifer, anafrodiziac.
mierea de floarea-soarelui - este cumva la polul opus fata de cea de tei. Are proprietati tonice psihice si tonice generale, este afrodiziaca, stimuleaza imunitatea.
mierea de salcam - se pastreaza lichida in mod natural, fiind foarte bogata in fructoza. Are, ca si cea de tei, proprietati calmante psihice. Mai este recomandata drept calmant gastric, stimulent pentru activitatea cardiaca.
mierea de brad si de alte conifere - este foarte rara, randamentul de culegere al albinelor fiind mic. Are proprietati exceptionale asupra plamanilor si sistemului respirator, beneficiind de proprietati antiinfectioase, expectorante, antitusive si, atunci cand este consumata cu tot cu fagure, bronhodilatatoare.
mierea de zmeura - face parte dintre asa-numitele soiuri de padure. Are o culoare albicioasa, specifica, dupa care poate fi recunoscuta. Regleaza activitatea ovarelor, este reintineritoare, previne aparitia unor afectiuni ca osteoporoza, sclerodermia.
mierea de menta - este culeasa de albine din culturile de menta intinse pe zeci de hectare. Se foloseste ca antitusiv, bronhodilatator, calmant gastric, analgezic, antispastic. Usureaza digestia, combate balonarea. mierea de trifoi - este obtinuta de albine, atunci cand sunt tinute in pastorala, in preajma lanurilor cultivate cu soiurile furajere ale speciei Trifolium repens. Are o actiune diuretica foarte buna, ajutand la eliminarea apei in exces din tesuturi si, de asemenea, are o actiune estrogena, adica ajuta la fixarea calciului in oase, iar la femei favorizeaza accentuarea caracterelor feminine si are efect intineritor puternic. mierea de mac - are un efect somnifer, antispastic si anafrodiziac (reduce excitabilitatea sexuala) puternic. Are adesea o nuanta mai inchisa, din cauza ca are in compozitie si mici granule de polen de mac, care este negru la culoare.
mierea poliflora - proprietatile sale difera foarte mult in functie de regiunea din care este recoltata. De exemplu, mierea de la campie are o actiune antiseptica si sedativa mai puternica, spre deosebire de mierea poliflora din regiunile muntoase inalte, la care efectul antiinfectios se adreseaza in special aparatului respirator, iar efectul sedativ este inlocuit cu unul tonic nervos. In general, mierea poliflora este considerata cel mai complex tip de miere ca actiune terapeutica, ea ingloband nectarul de la cateva zeci, daca nu sute, de specii de plante medicinale.

22 de comentarii:

  1. In primul rand vreau sa ti urez felicitari pentru blog. Contine articole de interes , asemanator celui de sus. Chiar interesant. Multa bafta in continuare, Adina Berbunschi

    RăspundețiȘtergere
  2. Salut spune-mi te rog cum poti sa usuci mierea, sau s-o faci in forma de pudra, dar pastrindu-si calitatile...

    RăspundețiȘtergere
  3. multumesc, Adina, pentru aprecieri; mult succes in noul an si La multi ani!

    RăspundețiȘtergere
  4. Pentru a putea usca ceva inseamna sa piarda apa; mierea nu contine apa; ea este facuta din polen si propolis care in urma tansformailor in corppul albinelor devine miere; insa cea zaharisita cred k se poate dar la o temperatura scazuta k altfel revine la starea sa initiala. deci nu cred k se poate (asta este parerea mea- al unui chimist in devenire-, foarte bine pusa intrebarea si chiar mi-ai dat o tema de gandire).

    RăspundețiȘtergere
  5. Compoziţie chimică
    Există numeroşi factori care influenţează compoziţia chimică a mierii: calitatea şi compoziţia materiei prime (nectar sau mană), abundenţa acesteia, factorii climatici, modul de exploatare a albinelor, modul de recoltare, condiţionare şi conservare. Mierea obţinută va avea caractere specifice condiţiilor în care s-a produs.

    Elementele care intră în compoziţia mierii pot fi împărţite în trei grupe: apă, substanţe zaharoase, substanţe nezaharoase.

    [modifică] Constituenţi majori
    Constituenţii majori ai mierii sunt apa şi substanţele zaharoase, care reprezintă 99% din miere.

    În mod normal, mierea recoltată, prelucrată şi conservată în condiţii bune are umiditatea între 17-18%. Nectarul adus în stup are un conţinut mare de apă (peste 50%), dar căpăcirea se face numai după ce umiditatea este de maxim 20%, procentul de apă din miere fiind invers proporţional cu gradul de umplere al fagurilor. Umiditatea atmosferică ridicată determină creşterea umidităţii din stup, cât şi o umiditate ridicată a mierii, datorită proprietăţilor higroscopice ale acesteia.

    În încăperile de depozitare umiditatea atmosferică nu trebuie să depăşească 60%. Mierea cu un conţinut ridicat de glucoză, (cum este cea de rapiţă), va fi mai higroscopică şi va avea o perioadă de conservare mai scăzută, trebuind să fie păstrată în vase etanşe şi depozitată în încăperi uscate. Mierea cu un raport glucoză / fructoză subunitar, (cum este cea de salcâm sau trifoi), poate fi destinată unei consumări mai îndelungate. Mierea cristalizată este întotdeauna mai higroscopică decât cea fluidă sau lichidă. Creşterea umidităţii mierii peste 20% duce la scăderea calităţii acesteia şi favorizează dezvoltarea levurilor care produc fermentarea.

    Mierea poate fi considerată o soluţie concentrată de zaharuri, datorită faptului că principalii componenţi ai mierii sunt substanţele zaharoase:

    Glucidele sunt aldehide sau cetone ale unor alcooli polivalenţi şi în funcţie de posibilitatea lor de a se hidroliza se împart în:

    glucide nehidrolizabile, numite oze, monoze, sau monozaharide, (zaharuri simple). Ozele sunt oxialdehide sau oxicetone provenite din oxidarea unor polialcooli şi sunt denumite după numărul atomilor de carbon, cele mai răspândite fiind:
    - pentoza
    - hexoza
    - glucoza
    glucide hidrolizabile, (capabile de a fi descompuse sub influenţa acizilor sau enzimelor în zaharuri mai simple), numite ozide, care se împart în:
    holozide, (în alcătuirea cărora intră în exclusivitate monozaharidele), fiind cele mai importante pentru studiul mierii, iar dintre acestea:
    - zaharoză
    - maltoză
    - trahaloză
    - melecitoză
    - pentozani
    - fructozani

    RăspundețiȘtergere
  6. sursa celor spuse mai sus este Wikipedia!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  7. ba da anonimul asta e fustrat tare:))
    Un cititor

    RăspundețiȘtergere
  8. foarte buna , mierea de albine , numai cine nu a tinut un tratament cu ea nu stie si a gustat ocazional , va rog consumati cel putin 3 luni si o sa vedeti rezultate ,,,, alex bv

    RăspundețiȘtergere
  9. Ultima foto,apartine apicultorului valy gudas de pe forumul apiardeal Este o regina (matca ) din rasa caucaziana. Da instructiv.

    RăspundețiȘtergere
  10. E bine să ştiţi că albina a apărut pe pământ înaintea omului. Arăta ca o larvă şi se hrănea cu ferigi. Apoi treptat, când flora s-a dezvoltat, i-au crescut aripi şi a început să zboare pe flori, să adune nectar. NECTAR si POLEN :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Eu am 40 de stupi si sunt foarte mandru! Nu pentru ca am 40 de stupi, ci pentru simplul fapt ca practic o indeletnicire foarte veche. D.p.d.v. al meseriei de apicultor, cred ca este foarte usoara! Totul tine de placerea de-a muncii si de dragostea fata de albine.

    RăspundețiȘtergere
  12. as dori sa stiu daca se poate consuma miere facuta cu 2 ani in urma.

    RăspundețiȘtergere
  13. Si Einstein spunea ca fara albine viata pe pamant ar disparea in maxim doi ani.
    Pentru cel ce a comentat inainte - mierea nu este ca vinul, nu se strica dar apar in ea compusi toxici.

    RăspundețiȘtergere
  14. cam ai dreptate cu multe din articol...dar informatii mai detailate gasesti pe aici: Despre miere de albine

    RăspundețiȘtergere
  15. cum pot sa comand si eu mire adrian

    RăspundețiȘtergere
  16. trebuie sa promovam apicultura si eficienta mierii

    RăspundețiȘtergere
  17. O colectie de filmulete despre albine si miere de albine am gasit aici: http://www.e-miere.ro/video/ Sunt interesante si merita vazute

    RăspundețiȘtergere
  18. cum recunosc mierea naturala de cea contrafacuta? care se zahariseste?

    RăspundețiȘtergere
  19. Felicitari,tot respectul pt acest blog

    RăspundețiȘtergere
  20. am cumparat miere si am observat ca fermenteaza.as dori sa stiu daca se poate folosi in consum.e daunatoare sau ce se poate face cu ea?va multumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
  21. am cumparat miere si mi-a fermentat.
    as dori sa stiu daca se mai poate folosi in consum sau ce se poate face cu ea?va multumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere